[Αφιέρωμα] Darkwing Duck
Τετ Φεβ 20, 2019 9:45 am
«Είμαι ο τρόμος που πετάει τη νύχτα! Είμαι ο χειρότερος εφιάλτης σας! Είμαι ο Ντάρκγουινγκ Ντακ!»
«Darkwing Duck» (ελληνιστί: «Ντάρκγουινγκ Ντακ») είναι ο τίτλος μιας αμερικανικής σειράς κινουμένων σχεδίων σε παραγωγή της «Walt Disney Television Animation». Έκανε πρεμιέρα την 6η Σεπτεμβρίου 1991 και ολοκληρώθηκε, μετά από τρεις κύκλους και 91 επεισόδια, τη 12η Δεκεμβρίου 1992. Υπήρξε μια από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων, με δύο υποψηφιότητες για βραβείο ΕΜΜΥ στην κατηγορία «Καλύτερο Πρόγραμμα Κινουμένων Σχεδίων» τα έτη 1992 και 1993. Στην Ελλάδα η σειρά πρωτοπροβλήθηκε στα μέσα του ’90 από το τηλεοπτικό δίκτυο «Mega Channel» και την εκπομπή «Disney Club», ενώ στα επόμενα χρόνια επαναπροβλήθηκε μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα της «ΕΡΤ».
ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ
Η σειρά περιγράφει τις «ηρωικές» περιπέτειες του Ντάρκγουινγκ Ντακ, ενός παπιόμορφου υπερήρωα, του οποίου το alter ego είναι ο μεσήλικας και ανύπαντρος πατέρας, Ντρέηκ Μάλλαρντ. Το «Darkwing Duck» δημιουργήθηκε ως spin-off της πολύ επιτυχημένης σειράς «DuckTales» («Παπιοπεριπέτειες»). Η έμπνευση ήρθε από δύο επεισόδια της σειράς. Το πρώτο ήταν το επεισόδιο «Double-O-Duck», στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Λάντσπαντ «Βολίδας» Μακ Κουάκ ως μυστικός πράκτορας (στα πρότυπα του 007). Το δεύτερο ήταν το επεισόδιο «The Masked Mallard», στο οποίο ο Σκρουτζ Μακ Ντακ μεταμορφωνόταν σε έναν μασκοφόρο εκδικητή με βυσσινί στολή και κάπα. Οι ιθύνοντες της Disney ανάθεσαν στον Τεντ Στόουνς τη δημιουργία της νέας σειράς.
Ο Στόουνς είχε αρχικά την ιδέα η νέα σειρά να περιστρέφεται γύρω από τις περιπέτειες του κατασκόπου Double-O-Duck, με τον Λάντσπαντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον Γκίζμοντακ στο ρόλο του βοηθού του και ασφαλώς την παρουσία πολλών γκάτζετς, αλλά και μοιραίων γυναικών. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ο τίτλος «Double-O-Duck» δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εξαιτίας των πνευματικών δικαιωμάτων που κατείχε η οικογένεια Μπρόκολι για τον όρο «Double-O». Τελικά ο Στόουνς απομακρύνθηκε από την ιδέα του Τζέημς Μποντ και εμπνεύστηκε από τον ραδιοφωνικό χαρακτήρα «The Shadow» («Η Σκιά»), έναν πολέμιο του εγκλήματος με ψυχικές δυνάμεις, για να δημιουργήσει την παπιόμορφη εκδοχή του.
Δυσκολευόμενος ο Στόουνς να σκεφτεί ένα κουλ όνομα για τον νέο χαρακτήρα προχώρησε σε έναν διαγωνισμό αναθέτοντας την ονοματοδοσία στους υπάλληλους του στούντιο. Ο νικητής θα αμειβόταν με 500 δολάρια. Έπεσαν πολλά ονόματα στο τραπέζι, όπως «Deadeye Duck», «Danger Duck» κ.ά. Νικητής αναδείχθηκε ο Άλαν Μπουρνέτ με το όνομα «Darkwing», στο οποίο ο Στόουνς πρόσθεσε και τη λέξη «Duck» στο τέλος. Ο «Μελανόπτερος Πάπιος» είχε μόλις γεννηθεί! Ο Μπουρνέτ εισέπραξε την αμοιβή του και λίγο αργότερα παραιτήθηκε από την Disney για να δουλέψει με τον Μπρους Τιμ πάνω στη σειρά «Batman: The Animated Series». Ο Στόουνς έκανε κάποια πρόχειρα σκίτσα του νέου χαρακτήρα, αλλά ο τελικός σχεδιασμός του Ντάρκγουινγκ Ντακ, και γενικότερα των χαρακτήρων της σειράς, ανατέθηκε στον Τόμπι Σέλτον.
Στην τελική διαμόρφωσή του Ντάρκγουινγκ πήγες έμπνευσης αποτέλεσαν κι άλλοι μασκοφόροι εκδικητές εκτός της Σκιάς, όπως ο Σάντμαν, ο Μπάτμαν, ο Ντοκ Σάβατζ, η Πράσινη Σφήκα και ο Ζορρό. Η πόλη του St. Canard (Σαιντ Κανάρντ, στα ελληνικά κόμικς μεταφράστηκε κι ως «Μπόχαμ Σίτυ») στηρίχθηκε στην Γκόθαμ Σίτυ του Μπάτμαν («Canard» είναι η γαλλική λέξη για την «πάπια»), ενώ τα οχήματα του Ντάρκγουινγκ Ντακ βασίστηκαν, το μεν παπιοπλάνο «Thunderquack» («Θαντερκουάκ») στο Μπατ-πλάνο του Μπάτμαν, η δε μοτοσικλέτα «Ratcatcher» («Ρατκάτσερ») στο Λόουμαστερ του Δικαστή Ντρεντ.
Αξίζει να γίνει ξεχωριστή αναφορά στο άγαλμα του Μπαζίλ από την ταινία «The Great Mouse Detective» («Ο Μεγάλος Ποντικο-Ντετέκτιβ»), που ενεργοποιεί το μυστικό πέρασμα για το κρησφύγετο του Ντάρκγουινγκ Ντακ. Αποτελεί αναφορά στη σειρά «Batman» του ’66 με τον Άνταμ Γουέστ και στο άγαλμα του Σαίξπηρ, κάτω από το κεφάλι του οποίου κρυβόταν το κουμπί που άνοιγε το πέρασμα προς την Μπατ-σπηλιά. Επιλέχθηκε δε η μορφή του Μπαζίλ ως φόρος τιμής του Τεντ Στόουνς στον Ρον Κλέμεντς με τον οποίο μοιράζονταν το ίδιο γραφείο. Ο Κλέμεντς ήταν μεγάλος φαν του Σέρλοκ Χολμς κι ένας από τους σκηνοθέτες της ταινίας «Ο Μεγάλος Ποντικο-Ντετέκτιβ».
ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
Ντρέηκ Μάλλαρντ, η πάπια της διπλανής πόρτας την ημέρα, ένας σκοτεινός υπερήρωας τη νύχτα. Ο χαρακτήρας του Ντάρκγουινγκ Ντακ είναι ένα μείγμα θάρρους, αλτρουισμού και μιας γιγαντιαίας αλαζονείας. Στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ήταν κάπως χαζούλης, είχε όμως μια εμμονή με την καταπολέμηση του εγκλήματος. Τη μέρα που υιοθέτησε την ταυτότητα του Ντάρκγουινγκ Ντακ, μεταμορφώθηκε σε αληθινό υπερήρωα. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ως «ο τρόμος που πετάει τη νύχτα» και λατρεύει τη φράση «ας γίνουμε επικίνδυνοι». Το όνομα «Ντρέηκ Μάλλαρντ» επιλέχθηκε ως μια αναφορά στη Σκιά ή κατά κόσμον Κεντ Άλλαρντ, αλλά και σαν λογοπαίγνιο, αφού «Drake» είναι η αγγλική λέξη για την αρσενική πάπια και «Mallard» είναι η αγγλική λέξη για την πρασινοκέφαλη πάπια. Στα ελληνικά κόμικς το όνομά του αποδόθηκε ως «Μαυρόφτερος Τιμωρός».
Λάντσπαντ «Βολίδας» Μακ Κουάκ, ο μεγαλύτερος φαν, πιστός βοηθός, αλλά και καλός φίλος του Ντάρκγουινγκ Ντακ. Ως χαρακτήρας πρωτοεμφανίστηκε στη σειρά «Παπιοπεριπέτειες», όπου εργαζόταν ως πιλότος του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Κάποια δεδομένη χρονική στιγμή, έχων ήδη παραιτηθεί από την πρότερη δουλειά του, γνωρίζει το ίνδαλμά του και αφοσιώνει εαυτόν στο να τον στηρίζει στις περιπέτειες του. Όπως είπε ο Μπόγκι «αυτή είναι η αρχή για μια υπέροχη φιλία». Το όνομά του δεν είναι τυχαίο. Με τον όρο «Launch Pad» ονομάζεται ο χώρος από όπου εκτοξεύονται οι ρουκέτες και τα διαστημικά σκάφη. Στα ελληνικά κόμικς ονομάστηκε «Βολίδας Σκουάκ».
Γκόσαλιν Μάλλαρντ (το γένος Γουαντλμάγιερ), η 9χρόνη υιοθετημένη κόρη του Ντρέηκ κι ένας ασταμάτητος συνδυασμός ενέργειας και τόλμης. Ο παππούς της, διάσημος επιστήμονας, δολοφονήθηκε από τον Τάρας Μπούλμπα (στα ελληνικά κόμικς τον γνωρίσαμε με το όνομα «Σταύρος Μπάφαλος»). Ο Ντάρκγουινγκ Ντακ την έσωσε και τη συμπάθησε τόσο, ώστε αποφάσισε να την υιοθετήσει. Περιστασιακά μάχεται το έγκλημα στο πλευρό του πατέρα της, άλλοτε ως «Crimson Quackette» («Κρίμσον Κουακέτ»), άλλοτε ως «Quiverwing Quack» («Κουίβεργουινγκ Κουάκ») και τελευταία ως «Gosmoduck» («Γκόσμοντακ»). Το όνομά της αποτελεί επίσης λογοπαίγνιο με τη λέξη «Gosling» που στα αγγλικά σημαίνει «χηνόπουλο». Στα ελληνικά κόμικς ονομάστηκε «Χηνιώ Προγούλη».
ΟΙ ΜΑΝΤΛΦΟΥΤΣ
Χερμπ Μάντλφουτ, ο γείτονας του Ντρέηκ Μάλλαρντ, ο οποίος τον βρίσκει λίαν ενοχλητικό. Ο Χερμπ βγάζει τα προς το ζην πουλώντας δοχεία φαγητού, τα λεγόμενα Κουακεργουέρ (αναφορά στην εταιρία «Tupperware»). Σύζυγος του Χερμπ είναι η Μπλίνκι. Ασχολείται με τα οικιακά και είναι το δεύτερο πρόσωπο μετά τον Χερμπ, που ξυπνάει στον Ντρέηκ τα πιο «άγρια» ένστικτά του. Το επίθετό τους είναι πιθανότατα λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη «Muddleheaded», που σημαίνει «κουφιοκέφαλος».
Τάνκαρντ «Τανκ» Μάντλφουτ, ο πρωτότοκος των Μάντλφουτς κι ένας νταής που συχνά κάνει δύσκολη τη ζωή στον μικρότερο αδελφό του. Η λέξη «Tankard» στα αγγλικά σημαίνει «μεταλλικό κύπελλο».
Χέρμπερτ «Χόνκερ» Μάντλφουτ, ο Βενιαμίν της οικογένειας και ο καλύτερος φίλος της Γκόσαλιν. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, ο Χόνκερ είναι πανέξυπνος. Μοιάζει περισσότερο με καθηγητή εργαστηρίου, παρά με μαθητή δημοτικού. Είναι ένας από τους λίγους που γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα του Ντάρκγουινγκ Ντακ. Το παρατσούκλι του «Honker» είναι λογοπαίγνιο και στα αγγλικά παραπέμπει στην καναδέζικη χήνα.
ΟΙ ΠΑΠΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Γκίζμοντακ ή κατά κόσμον Φέντον Κράκσελ, ο παλιόφιλος του Λάντσπαντ και ανταγωνιστής υπερήρωας του Ντάρκγουινγκ. Ο Φέντον πρωτοεμφανίστηκε στις «Παπιοπεριπέτειες», ως υπάλληλος του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Αργότερα βρήκε ένα μηχανικό κοστούμι, που είχε κατασκευάσει ο Κύρος Γρανάζης και μεταμορφώθηκε στον υπερήρωα Γκίζμοντακ. «Gizmo» είναι η αγγλική λέξη για το «μαραφέτι». Παραδόξως στα ελληνικά κόμικς το όνομά του διατηρήθηκε αναλλοίωτο.
Μοργκάνα, μια μάγισσα, που αρχικά ήταν κακοποιός, αλλά γρήγορα άλλαξε στρατόπεδο και έγινε φίλη και το ερωτικό ενδιαφέρον του Ντάρκγουινγκ. Είναι πολύ ισχυρή, αλλά δυστυχώς συχνά ξεχνάει ποιο ξόρκι πρέπει να χρησιμοποιήσει σε κάθε περίσταση. Πιστή της σύντροφος μια αράχνη με το όνομα «Υφάντρα». Το επίθετό της «MacCawber» είναι λογοπαίγνιο με τις αγγλικές λέξεις «Macabre» (=μακάβριος) και «Macaw» (=μακάο, ένα είδος παπαγάλου). Όσο για το όνομά της αναμφίβολα είναι φόρος τιμής στη Morgan le Fay (Μοργκάνα λε Φέι), μια πανίσχυρη μάγισσα και αντίπαλο του Βασιλιά Αρθούρου.
Νεπτούνια, ένα μεταλλαγμένο ανθρωποειδές ψάρι και αυτόκλητη προστάτις της θάλασσας. Όπως και η Μοργκάνα, αρχικά ήταν κακοποιός, μέχρι που έγινε ήρωας. Στα ελληνικά κόμικς τη γνωρίσαμε ως «Ποσειδωνία», μια αρκετά πετυχημένη μετάφραση, μιας και το όνομά της συνδέεται με το λατινικό «Neptune», το ρωμαϊκό όνομα του θεού των υδάτων.
Στέγκματ, αρχικά μια συνηθισμένη πάπια που εργαζόταν ως θυρωρός. Αλλά όλα άλλαξαν όταν ένας τρελός επιστήμονας, ο Δρ Φόσσιλ, τον μεταμόρφωσε σε παπιοστεγόσαυρο. Το όνομά του αποτελεί λογοπαίγνιο με τις αγγλικές λέξεις «Stegosaurus» (=Στεγόσαυρος) και «Mutt» (=κοπρίτης). Στα ελληνικά κόμικς ονομάστηκε «Δεινογαύρος».
ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ ΠΕΝΤΕ
Νέγκαντακ, το κακέκτυπο του Ντάρκγουινγκ Ντακ. Προέρχεται από μια παράλληλη πραγματικότητα, το Νέγκα-Σύμπαν, όπου όλοι και όλα είναι ανάποδα. Εμφανισιακά είναι φτυστός ο Ντάρκγουινγκ, με τη διαφορά ότι τα χρώματα της στολής του είναι το κίτρινο, το κόκκινο και το μαύρο. Ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός των Πονηρών Πέντε είναι νάρκισσος, παμπόνηρος, αδίστακτος και δεν σταματάει πουθενά, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. Πηγή έμπνευσής του στάθηκε πιθανότατα ο χαρακτήρας του «Venom» («Βένομ» ή «Φαρμάκης»), από τις ιστορίες του Σπάιντερ-Μαν. Το όνομά του αποτελεί λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη «Negative» (=αρνητικός). Στα ελληνικά κόμικς μεταφράστηκε με το διόλου εύηχο όνομα «Μαυρόψυχος και Μουρλός».
Δόκτωρ Ρέτζιναλντ Μπούσρουτ, ένας επιστήμονας που προσπάθησε να συγχωνεύσει το DNA των ζώων με αυτό των φυτών, ώστε να δώσει στα παπιά τη δυνατότητα να τρέφονται μέσω της φωτοσύνθεσης. Το πείραμά του πέτυχε, αλλά ο Μπούσρουτ μεταμορφώθηκε για πάντα σε ένα ανθρωπόμορφο φυτό. Ο χαρακτήρας του αποτελεί παρωδία της «Poison Ivy» («Πόιζον Άιβυ» ή «Δηλητηριώδης Κισσός»), από τις ιστορίες του Μπάτμαν. Το όνομά του είναι συνδυασμός των αγγλικών λέξεων «Bush» (=θάμνος) και «Root» (=ρίζα), εξ ου και στα ελληνικά κόμικς αποδόθηκε ως «Θαμνόριζας».
Λικουιντέιτορ, πάλαι ποτέ διευθυντής μεγάλης βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού και κατά κόσμον γνωστός ως Μπαντ Φλαντ. Προσπαθώντας να μολύνει το νερό των ανταγωνιστών του, έπεσε στην ίδια του την παγίδα και μεταλλάχθηκε στον διαβολικό Λικουιντέιτορ. Ο χαρακτήρας του βασίστηκε στον «Hydro-Man» («Υδράνθρωπος»), από τις ιστορίες του Σπάιντερ-Μαν και το όνομά του είναι λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη «Liquidation» (=υγροποίηση), εξ ου και στα ελληνικά κόμικς ονομάστηκε «Υγροποιητής».
Μέγκαβολτ ή κατά κόσμον Έλμο Σπάτερσπαρκ. Απέκτησε την ικανότητα να ελέγχει την ηλεκτρική ενέργεια, όταν ένα από τα πειράματά του πήγε στραβά. Ήταν ο πρώτος κακοποιός που έμαθε την αληθινή ταυτότητα του Ντάρκγουινγκ Ντακ, αλλά είναι τόσο παράφρων και ψυχωτικός ώστε σύντομα την ξέχασε. Σαν χαρακτήρας στηρίχτηκε στον «Electro» («Ηλέκτρο»), από τις ιστορίες του Σπάιντερ-Μαν. Το όνομα του «Megavolt» παραπέμπει στην ομώνυμη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής τάσης και στα ελληνικά κόμικς αποδόθηκε με τον αντίστοιχο ελληνικό όρο «Μέγαβολτ».
Κουάκερτζακ, ένας παιχνιδοποιός που τρελάθηκε και έκανε σκοπό της ζωής του να ληστεύει τράπεζες και να σπέρνει το χάος στο πέρασμά του. Είναι ο μόνος από τους αντιπάλους του Ντάρκγουινγκ, του οποίου το πραγματικό όνομα δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Συνοδεύεται πάντα από μια κούκλα-βόμβα, τον κo Μπανανοκέφαλο. Αναμφίβολα ο χαρακτήρας του στηρίχθηκε στον «Joker» («Τζόκερ»), από τις ιστορίες του Μπάτμαν. Το όνομά του ίσως αποτελεί λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη «Quackery» (=τσαρλατανισμός) που ετυμολογικά συνδέεται και με τον ήχο από το κρώξιμο της πάπιας. To «Jack» ίσως είναι ακόμα ένα κλείσιμο του ματιού στους Μπατ-φανς, αφού σε κάποιες ιστορίες του Μπάτμαν «Τζακ Νάπιερ» είναι το πραγματικό όνομα του Τζόκερ. Στα ελληνικά κόμικς μεταφράστηκε ως «Γελωτοπάπιος».
ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Η «Σ.Ο.Υ.Τ.» («S.H.U.S.H.») (το πλήρες όνομά της είναι άκρως απόρρητο) είναι μια διεθνής υπηρεσία πληροφοριών. Όταν οι άλλοι αποτυγχάνουν, οι πράκτορες της Σ.Ο.Υ.Τ. τα καταφέρνουν. Η μυστική υπηρεσία του Σαιντ Κανάρντ είναι εμπνευσμένη από τη «S.H.I.E.L.D.» («Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.») της Marvel Comics.
Διευθυντής της Σ.Ο.Υ.Τ. είναι ο Τζέι Γκάντερ Χούτερ, του οποίου το όνομα παραπέμπει στον Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, κι ο οποίος για 50 χρόνια είχε διετέλεσε διευθυντής του FBI. Το όνομά του «Gander» είναι λογοπαίγνιο και στα αγγλικά σημαίνει την αρσενική χήνα. Το «πρωτοπαλίκαρο» της υπηρεσίας είναι ο Βλάντιμιρ Γκρίζλικοφ. Είναι πολύ δυνατός και ικανός πράκτορας, αλλά τυπολάτρης, γεγονός που συχνά τον φέρνει σε αντιπαράθεση με τον Ντάρκγουινγκ Ντακ, αφού εκείνος βασίζεται περισσότερο στο ένστικτό του. Το όνομά του αποτελεί και πάλι λογοπαίγνιο με τη λέξη «Grizzly» και παραπέμπει στο ομώνυμο είδος αρκούδας. Η κορυφαία επιστήμονας της Σ.Ο.Υ.Τ. είναι η Δρ Σάρρα Μπέλουμ, της οποίας το όνομα είναι λογοπαίγνιο με τη λατινική λέξη «Cerebellum», που σημαίνει «παρεγκεφαλίδα».
Η «Π.Ο.Υ.Φ.» («F.O.W.L.») (Παγκόσμια Οργάνωση Υψίστης Φασαρίας) είναι μια διεθνής εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση με κύριο στόχο την παγκόσμια κυριαρχία. Η κορυφαία εγκληματική οργάνωση του Σαιντ Κανάρντ είναι εμπνευσμένη από την οργάνωση «Φ.Α.Σ.Μ.Α.» («S.P.E.C.T.R.E.») των ιστοριών του Τζέημς Μποντ.
Ιδρύθηκε από τον Δρα Ανάξιο, αλλά μετά τον θάνατό του, την οργάνωση ανέλαβε ο μυστηριώδης Ανώτατος Διοικητής. Κορυφαίος πράκτορας της οργάνωσης είναι ο Στήλμπικ. Συμπεριφέρεται σαν γκάνγκστερ του '20 και συνοδεύεται πάντα από τους πιστούς του μπράβους, τους Αυγοκέφαλους. Πήρε το όνομά του από το μεταλλικό ράμφος που φοράει, εκ των «Steel» (=ατσάλι) και «Beak» (=ράμφος) και η μορφή του θυμίζει τον Σαγόνια, έναν από τους αντιπάλους του Τζέημς Μποντ. Βασικό μέλος της Π.Ο.Υ.Φ. είναι και η Αμμώνια Πάιν. Πρώην καθαρίστρια που εργαζόταν σε ένα ερευνητικό εργαστήριο. Όταν εισέπνευσε τις αναθυμιάσεις ενός πειραματικού απολυμαντικού μπάνιου, έπαθε εμμονή με το έγκλημα και έγινε κακοποιός.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚΣ
Στα τέλη του ’91, και μετά την επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς, η Disney Comics προχώρησε στην έκδοση μια μίνι-σειράς κόμικ. Στα τέσσερα τεύχη της σειράς παρουσιάστηκε η πιλοτική ιστορία «Darkly Dawns the Duck». Στην Ελλάδα την είδαμε δημοσιευμένη μέσα από τις σελίδες του «Αλμανάκο» των εκδόσεων «Νέα Ακτίνα», στα τεύχη #32-35 (Οκτώβριος ’93-Ιανουάριος ’94). Ο ελληνικός τίτλος που δόθηκε στη σειρά ήταν: «Μαυρόφτερος Τιμωρός: Καυγάς στην Οικογένεια».
Τα σχέδια για αυτόνομη σειρά κόμικ δεν προχώρησαν, αλλά ιστορίες του Ντάρκγουινγκ Ντακ συνέχισαν να δημοσιεύονται μέχρι και τον Ιανουάριο του ’96 μέσα από τις σελίδες του «Disney Adventures». Στην Ελλάδα μονάχα άλλη μία ιστορία είδαμε δημοσιευμένη. Πρόκειται για την ιστορία «Just Us Justice Ducks», που δημοσιεύτηκε μέσα από τις σελίδες του «Αλμανάκο», στα τεύχη #36-37 (Φεβρουάριος-Μάρτιος ’94), με τον ελληνικό τίτλο: «Εμείς, οι Έννομες Πάπιες».
Τον Μάρτιο του ’10 οι εκδόσεις «BOOM! Studios» ανακοίνωσαν την κυκλοφορία μιας νέας μίνι-σειράς τεσσάρων τευχών με τίτλο: «The Duck Knight Returns», σε κείμενα των Άαρον Σπάροου και Ίαν Μπριλλ, και σχέδια του Τζέημς Σιλβάνι. Η επιτυχία που είχε και η θετική ανταπόκριση των φανς οδήγησε στην επέκταση του τίτλου από τέσσερα τεύχη σε δεκαοχτώ. Ο τίτλος ακυρώθηκε οριστικά τον Οκτώβριο του ’11 όταν η «BOOM! Studios» έχασε την άδεια για έκδοση ιστοριών Disney. Ίσως η καλύτερη σειρά κόμικ με τον Ντάρκγουινγκ Ντακ, που δυστυχώς στην Ελλάδα παραμένει μέχρι σήμερα αδημοσίευτη.
Τον Ιανουάριο του ’16 οι εκδόσεις «Joe Books» ανακοίνωσαν την επανέκδοση του τίτλου με νέες ιστορίες. Δυστυχώς, όμως, οι χαμηλές πωλήσεις οδήγησαν στην ακύρωσή του μετά από μόλις οκτώ τεύχη. Στην Ελλάδα παραμένει επίσης αδημοσίευτη.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ
Τον Αύγουστο του ’17 οι «Παπιοπεριπέτειες» επέστρεψαν στη μικρή οθόνη και μαζί τους ο Ντάρκγουινγκ Ντακ σε μια σύντομη εμφάνιση στο επεισόδιο με τίτλο «Beware the B.U.D.D.Y. System!». Αυτή τη φορά ο Ντάρκγουινγκ Ντακ υποτίθεται ήταν ο κεντρικός χαρακτήρας μιας παλιάς σειράς κινουμένων σχεδίων, της οποίας μεγάλος φαν είναι ο Λάντσπαντ. Τη σειρά γνωρίσαμε και στην Ελλάδα μέσα από τη συχνότητα του συνδρομητικού καναλιού «Disney XD» με τη φωνή του Γιώργου Σκουφή στο ρόλο του Ντάρκγουινγκ Ντακ.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ
Όπως λέχθηκε στην αρχή του αφιερώματος, στην Ελλάδα η σειρά «Darkwing Duck» πρωτοπροβλήθηκε στα πλαίσια της εκπομπής «Disney Club». Η μεταγλώττιση είχε γίνει στα στούντιο της Οικογένειας Σοφιανού (Studio Mabrida), σε σκηνοθεσία του Τάσου Μασμανίδη. Αξίζει να γίνει μια αναφορά στους ηθοποιούς που είχαν δανείσει τις φωνές τους:
Γιάννης Καλατζόπουλος (Darkwing Duck), Νίκος Παπαδόπουλος (Launchpad), Χρύσα Σαμαρά (Gosalyn), Ελένη Δακορώνια (Honker/Stegmutt), Τάσος Κωστής (Herb), Βίνα Παπαδοπούλου (Tank), Κώστας Δαρλάσης (Gizmoduck), Μάνος Βενιέρης (Negaduck), Αργύρης Παυλίδης (Quackerjack), Λουκάς Φραγκούλης (Megavolt), Χάρης Γρηγορόπουλος (Liquidator), Ακίνδυνος Γκίκας (J. Gander Hooter/Διάφοροι), Γιάννης Παπαϊωάννου (Bushroot), ενώ συμμετείχαν ακόμα οι Σταύρος Μαυρίδης, Μανώλης Γιούργος, Γιώργος Μάζης και Ράνια Ιωαννίδου.
Τα εύσημα για την εύρεση των μεταγλωττιστών πάνε στον [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.].
ΠΗΓΕΣ
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
--Ντάρκγουινγκ Ντακ
«Darkwing Duck» (ελληνιστί: «Ντάρκγουινγκ Ντακ») είναι ο τίτλος μιας αμερικανικής σειράς κινουμένων σχεδίων σε παραγωγή της «Walt Disney Television Animation». Έκανε πρεμιέρα την 6η Σεπτεμβρίου 1991 και ολοκληρώθηκε, μετά από τρεις κύκλους και 91 επεισόδια, τη 12η Δεκεμβρίου 1992. Υπήρξε μια από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων, με δύο υποψηφιότητες για βραβείο ΕΜΜΥ στην κατηγορία «Καλύτερο Πρόγραμμα Κινουμένων Σχεδίων» τα έτη 1992 και 1993. Στην Ελλάδα η σειρά πρωτοπροβλήθηκε στα μέσα του ’90 από το τηλεοπτικό δίκτυο «Mega Channel» και την εκπομπή «Disney Club», ενώ στα επόμενα χρόνια επαναπροβλήθηκε μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα της «ΕΡΤ».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ
Η σειρά περιγράφει τις «ηρωικές» περιπέτειες του Ντάρκγουινγκ Ντακ, ενός παπιόμορφου υπερήρωα, του οποίου το alter ego είναι ο μεσήλικας και ανύπαντρος πατέρας, Ντρέηκ Μάλλαρντ. Το «Darkwing Duck» δημιουργήθηκε ως spin-off της πολύ επιτυχημένης σειράς «DuckTales» («Παπιοπεριπέτειες»). Η έμπνευση ήρθε από δύο επεισόδια της σειράς. Το πρώτο ήταν το επεισόδιο «Double-O-Duck», στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Λάντσπαντ «Βολίδας» Μακ Κουάκ ως μυστικός πράκτορας (στα πρότυπα του 007). Το δεύτερο ήταν το επεισόδιο «The Masked Mallard», στο οποίο ο Σκρουτζ Μακ Ντακ μεταμορφωνόταν σε έναν μασκοφόρο εκδικητή με βυσσινί στολή και κάπα. Οι ιθύνοντες της Disney ανάθεσαν στον Τεντ Στόουνς τη δημιουργία της νέας σειράς.
Ο Στόουνς είχε αρχικά την ιδέα η νέα σειρά να περιστρέφεται γύρω από τις περιπέτειες του κατασκόπου Double-O-Duck, με τον Λάντσπαντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον Γκίζμοντακ στο ρόλο του βοηθού του και ασφαλώς την παρουσία πολλών γκάτζετς, αλλά και μοιραίων γυναικών. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ο τίτλος «Double-O-Duck» δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εξαιτίας των πνευματικών δικαιωμάτων που κατείχε η οικογένεια Μπρόκολι για τον όρο «Double-O». Τελικά ο Στόουνς απομακρύνθηκε από την ιδέα του Τζέημς Μποντ και εμπνεύστηκε από τον ραδιοφωνικό χαρακτήρα «The Shadow» («Η Σκιά»), έναν πολέμιο του εγκλήματος με ψυχικές δυνάμεις, για να δημιουργήσει την παπιόμορφη εκδοχή του.
Δυσκολευόμενος ο Στόουνς να σκεφτεί ένα κουλ όνομα για τον νέο χαρακτήρα προχώρησε σε έναν διαγωνισμό αναθέτοντας την ονοματοδοσία στους υπάλληλους του στούντιο. Ο νικητής θα αμειβόταν με 500 δολάρια. Έπεσαν πολλά ονόματα στο τραπέζι, όπως «Deadeye Duck», «Danger Duck» κ.ά. Νικητής αναδείχθηκε ο Άλαν Μπουρνέτ με το όνομα «Darkwing», στο οποίο ο Στόουνς πρόσθεσε και τη λέξη «Duck» στο τέλος. Ο «Μελανόπτερος Πάπιος» είχε μόλις γεννηθεί! Ο Μπουρνέτ εισέπραξε την αμοιβή του και λίγο αργότερα παραιτήθηκε από την Disney για να δουλέψει με τον Μπρους Τιμ πάνω στη σειρά «Batman: The Animated Series». Ο Στόουνς έκανε κάποια πρόχειρα σκίτσα του νέου χαρακτήρα, αλλά ο τελικός σχεδιασμός του Ντάρκγουινγκ Ντακ, και γενικότερα των χαρακτήρων της σειράς, ανατέθηκε στον Τόμπι Σέλτον.
Στην τελική διαμόρφωσή του Ντάρκγουινγκ πήγες έμπνευσης αποτέλεσαν κι άλλοι μασκοφόροι εκδικητές εκτός της Σκιάς, όπως ο Σάντμαν, ο Μπάτμαν, ο Ντοκ Σάβατζ, η Πράσινη Σφήκα και ο Ζορρό. Η πόλη του St. Canard (Σαιντ Κανάρντ, στα ελληνικά κόμικς μεταφράστηκε κι ως «Μπόχαμ Σίτυ») στηρίχθηκε στην Γκόθαμ Σίτυ του Μπάτμαν («Canard» είναι η γαλλική λέξη για την «πάπια»), ενώ τα οχήματα του Ντάρκγουινγκ Ντακ βασίστηκαν, το μεν παπιοπλάνο «Thunderquack» («Θαντερκουάκ») στο Μπατ-πλάνο του Μπάτμαν, η δε μοτοσικλέτα «Ratcatcher» («Ρατκάτσερ») στο Λόουμαστερ του Δικαστή Ντρεντ.
Αξίζει να γίνει ξεχωριστή αναφορά στο άγαλμα του Μπαζίλ από την ταινία «The Great Mouse Detective» («Ο Μεγάλος Ποντικο-Ντετέκτιβ»), που ενεργοποιεί το μυστικό πέρασμα για το κρησφύγετο του Ντάρκγουινγκ Ντακ. Αποτελεί αναφορά στη σειρά «Batman» του ’66 με τον Άνταμ Γουέστ και στο άγαλμα του Σαίξπηρ, κάτω από το κεφάλι του οποίου κρυβόταν το κουμπί που άνοιγε το πέρασμα προς την Μπατ-σπηλιά. Επιλέχθηκε δε η μορφή του Μπαζίλ ως φόρος τιμής του Τεντ Στόουνς στον Ρον Κλέμεντς με τον οποίο μοιράζονταν το ίδιο γραφείο. Ο Κλέμεντς ήταν μεγάλος φαν του Σέρλοκ Χολμς κι ένας από τους σκηνοθέτες της ταινίας «Ο Μεγάλος Ποντικο-Ντετέκτιβ».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
Ντρέηκ Μάλλαρντ, η πάπια της διπλανής πόρτας την ημέρα, ένας σκοτεινός υπερήρωας τη νύχτα. Ο χαρακτήρας του Ντάρκγουινγκ Ντακ είναι ένα μείγμα θάρρους, αλτρουισμού και μιας γιγαντιαίας αλαζονείας. Στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ήταν κάπως χαζούλης, είχε όμως μια εμμονή με την καταπολέμηση του εγκλήματος. Τη μέρα που υιοθέτησε την ταυτότητα του Ντάρκγουινγκ Ντακ, μεταμορφώθηκε σε αληθινό υπερήρωα. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ως «ο τρόμος που πετάει τη νύχτα» και λατρεύει τη φράση «ας γίνουμε επικίνδυνοι». Το όνομα «Ντρέηκ Μάλλαρντ» επιλέχθηκε ως μια αναφορά στη Σκιά ή κατά κόσμον Κεντ Άλλαρντ, αλλά και σαν λογοπαίγνιο, αφού «Drake» είναι η αγγλική λέξη για την αρσενική πάπια και «Mallard» είναι η αγγλική λέξη για την πρασινοκέφαλη πάπια. Στα ελληνικά κόμικς το όνομά του αποδόθηκε ως «Μαυρόφτερος Τιμωρός».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Λάντσπαντ «Βολίδας» Μακ Κουάκ, ο μεγαλύτερος φαν, πιστός βοηθός, αλλά και καλός φίλος του Ντάρκγουινγκ Ντακ. Ως χαρακτήρας πρωτοεμφανίστηκε στη σειρά «Παπιοπεριπέτειες», όπου εργαζόταν ως πιλότος του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Κάποια δεδομένη χρονική στιγμή, έχων ήδη παραιτηθεί από την πρότερη δουλειά του, γνωρίζει το ίνδαλμά του και αφοσιώνει εαυτόν στο να τον στηρίζει στις περιπέτειες του. Όπως είπε ο Μπόγκι «αυτή είναι η αρχή για μια υπέροχη φιλία». Το όνομά του δεν είναι τυχαίο. Με τον όρο «Launch Pad» ονομάζεται ο χώρος από όπου εκτοξεύονται οι ρουκέτες και τα διαστημικά σκάφη. Στα ελληνικά κόμικς ονομάστηκε «Βολίδας Σκουάκ».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Γκόσαλιν Μάλλαρντ (το γένος Γουαντλμάγιερ), η 9χρόνη υιοθετημένη κόρη του Ντρέηκ κι ένας ασταμάτητος συνδυασμός ενέργειας και τόλμης. Ο παππούς της, διάσημος επιστήμονας, δολοφονήθηκε από τον Τάρας Μπούλμπα (στα ελληνικά κόμικς τον γνωρίσαμε με το όνομα «Σταύρος Μπάφαλος»). Ο Ντάρκγουινγκ Ντακ την έσωσε και τη συμπάθησε τόσο, ώστε αποφάσισε να την υιοθετήσει. Περιστασιακά μάχεται το έγκλημα στο πλευρό του πατέρα της, άλλοτε ως «Crimson Quackette» («Κρίμσον Κουακέτ»), άλλοτε ως «Quiverwing Quack» («Κουίβεργουινγκ Κουάκ») και τελευταία ως «Gosmoduck» («Γκόσμοντακ»). Το όνομά της αποτελεί επίσης λογοπαίγνιο με τη λέξη «Gosling» που στα αγγλικά σημαίνει «χηνόπουλο». Στα ελληνικά κόμικς ονομάστηκε «Χηνιώ Προγούλη».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
ΟΙ ΜΑΝΤΛΦΟΥΤΣ
Χερμπ Μάντλφουτ, ο γείτονας του Ντρέηκ Μάλλαρντ, ο οποίος τον βρίσκει λίαν ενοχλητικό. Ο Χερμπ βγάζει τα προς το ζην πουλώντας δοχεία φαγητού, τα λεγόμενα Κουακεργουέρ (αναφορά στην εταιρία «Tupperware»). Σύζυγος του Χερμπ είναι η Μπλίνκι. Ασχολείται με τα οικιακά και είναι το δεύτερο πρόσωπο μετά τον Χερμπ, που ξυπνάει στον Ντρέηκ τα πιο «άγρια» ένστικτά του. Το επίθετό τους είναι πιθανότατα λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη «Muddleheaded», που σημαίνει «κουφιοκέφαλος».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Τάνκαρντ «Τανκ» Μάντλφουτ, ο πρωτότοκος των Μάντλφουτς κι ένας νταής που συχνά κάνει δύσκολη τη ζωή στον μικρότερο αδελφό του. Η λέξη «Tankard» στα αγγλικά σημαίνει «μεταλλικό κύπελλο».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Χέρμπερτ «Χόνκερ» Μάντλφουτ, ο Βενιαμίν της οικογένειας και ο καλύτερος φίλος της Γκόσαλιν. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, ο Χόνκερ είναι πανέξυπνος. Μοιάζει περισσότερο με καθηγητή εργαστηρίου, παρά με μαθητή δημοτικού. Είναι ένας από τους λίγους που γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα του Ντάρκγουινγκ Ντακ. Το παρατσούκλι του «Honker» είναι λογοπαίγνιο και στα αγγλικά παραπέμπει στην καναδέζικη χήνα.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
ΟΙ ΠΑΠΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Γκίζμοντακ ή κατά κόσμον Φέντον Κράκσελ, ο παλιόφιλος του Λάντσπαντ και ανταγωνιστής υπερήρωας του Ντάρκγουινγκ. Ο Φέντον πρωτοεμφανίστηκε στις «Παπιοπεριπέτειες», ως υπάλληλος του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Αργότερα βρήκε ένα μηχανικό κοστούμι, που είχε κατασκευάσει ο Κύρος Γρανάζης και μεταμορφώθηκε στον υπερήρωα Γκίζμοντακ. «Gizmo» είναι η αγγλική λέξη για το «μαραφέτι». Παραδόξως στα ελληνικά κόμικς το όνομά του διατηρήθηκε αναλλοίωτο.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Μοργκάνα, μια μάγισσα, που αρχικά ήταν κακοποιός, αλλά γρήγορα άλλαξε στρατόπεδο και έγινε φίλη και το ερωτικό ενδιαφέρον του Ντάρκγουινγκ. Είναι πολύ ισχυρή, αλλά δυστυχώς συχνά ξεχνάει ποιο ξόρκι πρέπει να χρησιμοποιήσει σε κάθε περίσταση. Πιστή της σύντροφος μια αράχνη με το όνομα «Υφάντρα». Το επίθετό της «MacCawber» είναι λογοπαίγνιο με τις αγγλικές λέξεις «Macabre» (=μακάβριος) και «Macaw» (=μακάο, ένα είδος παπαγάλου). Όσο για το όνομά της αναμφίβολα είναι φόρος τιμής στη Morgan le Fay (Μοργκάνα λε Φέι), μια πανίσχυρη μάγισσα και αντίπαλο του Βασιλιά Αρθούρου.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Νεπτούνια, ένα μεταλλαγμένο ανθρωποειδές ψάρι και αυτόκλητη προστάτις της θάλασσας. Όπως και η Μοργκάνα, αρχικά ήταν κακοποιός, μέχρι που έγινε ήρωας. Στα ελληνικά κόμικς τη γνωρίσαμε ως «Ποσειδωνία», μια αρκετά πετυχημένη μετάφραση, μιας και το όνομά της συνδέεται με το λατινικό «Neptune», το ρωμαϊκό όνομα του θεού των υδάτων.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Στέγκματ, αρχικά μια συνηθισμένη πάπια που εργαζόταν ως θυρωρός. Αλλά όλα άλλαξαν όταν ένας τρελός επιστήμονας, ο Δρ Φόσσιλ, τον μεταμόρφωσε σε παπιοστεγόσαυρο. Το όνομά του αποτελεί λογοπαίγνιο με τις αγγλικές λέξεις «Stegosaurus» (=Στεγόσαυρος) και «Mutt» (=κοπρίτης). Στα ελληνικά κόμικς ονομάστηκε «Δεινογαύρος».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ ΠΕΝΤΕ
Νέγκαντακ, το κακέκτυπο του Ντάρκγουινγκ Ντακ. Προέρχεται από μια παράλληλη πραγματικότητα, το Νέγκα-Σύμπαν, όπου όλοι και όλα είναι ανάποδα. Εμφανισιακά είναι φτυστός ο Ντάρκγουινγκ, με τη διαφορά ότι τα χρώματα της στολής του είναι το κίτρινο, το κόκκινο και το μαύρο. Ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός των Πονηρών Πέντε είναι νάρκισσος, παμπόνηρος, αδίστακτος και δεν σταματάει πουθενά, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. Πηγή έμπνευσής του στάθηκε πιθανότατα ο χαρακτήρας του «Venom» («Βένομ» ή «Φαρμάκης»), από τις ιστορίες του Σπάιντερ-Μαν. Το όνομά του αποτελεί λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη «Negative» (=αρνητικός). Στα ελληνικά κόμικς μεταφράστηκε με το διόλου εύηχο όνομα «Μαυρόψυχος και Μουρλός».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Δόκτωρ Ρέτζιναλντ Μπούσρουτ, ένας επιστήμονας που προσπάθησε να συγχωνεύσει το DNA των ζώων με αυτό των φυτών, ώστε να δώσει στα παπιά τη δυνατότητα να τρέφονται μέσω της φωτοσύνθεσης. Το πείραμά του πέτυχε, αλλά ο Μπούσρουτ μεταμορφώθηκε για πάντα σε ένα ανθρωπόμορφο φυτό. Ο χαρακτήρας του αποτελεί παρωδία της «Poison Ivy» («Πόιζον Άιβυ» ή «Δηλητηριώδης Κισσός»), από τις ιστορίες του Μπάτμαν. Το όνομά του είναι συνδυασμός των αγγλικών λέξεων «Bush» (=θάμνος) και «Root» (=ρίζα), εξ ου και στα ελληνικά κόμικς αποδόθηκε ως «Θαμνόριζας».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Λικουιντέιτορ, πάλαι ποτέ διευθυντής μεγάλης βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού και κατά κόσμον γνωστός ως Μπαντ Φλαντ. Προσπαθώντας να μολύνει το νερό των ανταγωνιστών του, έπεσε στην ίδια του την παγίδα και μεταλλάχθηκε στον διαβολικό Λικουιντέιτορ. Ο χαρακτήρας του βασίστηκε στον «Hydro-Man» («Υδράνθρωπος»), από τις ιστορίες του Σπάιντερ-Μαν και το όνομά του είναι λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη «Liquidation» (=υγροποίηση), εξ ου και στα ελληνικά κόμικς ονομάστηκε «Υγροποιητής».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Μέγκαβολτ ή κατά κόσμον Έλμο Σπάτερσπαρκ. Απέκτησε την ικανότητα να ελέγχει την ηλεκτρική ενέργεια, όταν ένα από τα πειράματά του πήγε στραβά. Ήταν ο πρώτος κακοποιός που έμαθε την αληθινή ταυτότητα του Ντάρκγουινγκ Ντακ, αλλά είναι τόσο παράφρων και ψυχωτικός ώστε σύντομα την ξέχασε. Σαν χαρακτήρας στηρίχτηκε στον «Electro» («Ηλέκτρο»), από τις ιστορίες του Σπάιντερ-Μαν. Το όνομα του «Megavolt» παραπέμπει στην ομώνυμη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής τάσης και στα ελληνικά κόμικς αποδόθηκε με τον αντίστοιχο ελληνικό όρο «Μέγαβολτ».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Κουάκερτζακ, ένας παιχνιδοποιός που τρελάθηκε και έκανε σκοπό της ζωής του να ληστεύει τράπεζες και να σπέρνει το χάος στο πέρασμά του. Είναι ο μόνος από τους αντιπάλους του Ντάρκγουινγκ, του οποίου το πραγματικό όνομα δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Συνοδεύεται πάντα από μια κούκλα-βόμβα, τον κo Μπανανοκέφαλο. Αναμφίβολα ο χαρακτήρας του στηρίχθηκε στον «Joker» («Τζόκερ»), από τις ιστορίες του Μπάτμαν. Το όνομά του ίσως αποτελεί λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη «Quackery» (=τσαρλατανισμός) που ετυμολογικά συνδέεται και με τον ήχο από το κρώξιμο της πάπιας. To «Jack» ίσως είναι ακόμα ένα κλείσιμο του ματιού στους Μπατ-φανς, αφού σε κάποιες ιστορίες του Μπάτμαν «Τζακ Νάπιερ» είναι το πραγματικό όνομα του Τζόκερ. Στα ελληνικά κόμικς μεταφράστηκε ως «Γελωτοπάπιος».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Η «Σ.Ο.Υ.Τ.» («S.H.U.S.H.») (το πλήρες όνομά της είναι άκρως απόρρητο) είναι μια διεθνής υπηρεσία πληροφοριών. Όταν οι άλλοι αποτυγχάνουν, οι πράκτορες της Σ.Ο.Υ.Τ. τα καταφέρνουν. Η μυστική υπηρεσία του Σαιντ Κανάρντ είναι εμπνευσμένη από τη «S.H.I.E.L.D.» («Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.») της Marvel Comics.
Διευθυντής της Σ.Ο.Υ.Τ. είναι ο Τζέι Γκάντερ Χούτερ, του οποίου το όνομα παραπέμπει στον Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, κι ο οποίος για 50 χρόνια είχε διετέλεσε διευθυντής του FBI. Το όνομά του «Gander» είναι λογοπαίγνιο και στα αγγλικά σημαίνει την αρσενική χήνα. Το «πρωτοπαλίκαρο» της υπηρεσίας είναι ο Βλάντιμιρ Γκρίζλικοφ. Είναι πολύ δυνατός και ικανός πράκτορας, αλλά τυπολάτρης, γεγονός που συχνά τον φέρνει σε αντιπαράθεση με τον Ντάρκγουινγκ Ντακ, αφού εκείνος βασίζεται περισσότερο στο ένστικτό του. Το όνομά του αποτελεί και πάλι λογοπαίγνιο με τη λέξη «Grizzly» και παραπέμπει στο ομώνυμο είδος αρκούδας. Η κορυφαία επιστήμονας της Σ.Ο.Υ.Τ. είναι η Δρ Σάρρα Μπέλουμ, της οποίας το όνομα είναι λογοπαίγνιο με τη λατινική λέξη «Cerebellum», που σημαίνει «παρεγκεφαλίδα».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Η «Π.Ο.Υ.Φ.» («F.O.W.L.») (Παγκόσμια Οργάνωση Υψίστης Φασαρίας) είναι μια διεθνής εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση με κύριο στόχο την παγκόσμια κυριαρχία. Η κορυφαία εγκληματική οργάνωση του Σαιντ Κανάρντ είναι εμπνευσμένη από την οργάνωση «Φ.Α.Σ.Μ.Α.» («S.P.E.C.T.R.E.») των ιστοριών του Τζέημς Μποντ.
Ιδρύθηκε από τον Δρα Ανάξιο, αλλά μετά τον θάνατό του, την οργάνωση ανέλαβε ο μυστηριώδης Ανώτατος Διοικητής. Κορυφαίος πράκτορας της οργάνωσης είναι ο Στήλμπικ. Συμπεριφέρεται σαν γκάνγκστερ του '20 και συνοδεύεται πάντα από τους πιστούς του μπράβους, τους Αυγοκέφαλους. Πήρε το όνομά του από το μεταλλικό ράμφος που φοράει, εκ των «Steel» (=ατσάλι) και «Beak» (=ράμφος) και η μορφή του θυμίζει τον Σαγόνια, έναν από τους αντιπάλους του Τζέημς Μποντ. Βασικό μέλος της Π.Ο.Υ.Φ. είναι και η Αμμώνια Πάιν. Πρώην καθαρίστρια που εργαζόταν σε ένα ερευνητικό εργαστήριο. Όταν εισέπνευσε τις αναθυμιάσεις ενός πειραματικού απολυμαντικού μπάνιου, έπαθε εμμονή με το έγκλημα και έγινε κακοποιός.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚΣ
Στα τέλη του ’91, και μετά την επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς, η Disney Comics προχώρησε στην έκδοση μια μίνι-σειράς κόμικ. Στα τέσσερα τεύχη της σειράς παρουσιάστηκε η πιλοτική ιστορία «Darkly Dawns the Duck». Στην Ελλάδα την είδαμε δημοσιευμένη μέσα από τις σελίδες του «Αλμανάκο» των εκδόσεων «Νέα Ακτίνα», στα τεύχη #32-35 (Οκτώβριος ’93-Ιανουάριος ’94). Ο ελληνικός τίτλος που δόθηκε στη σειρά ήταν: «Μαυρόφτερος Τιμωρός: Καυγάς στην Οικογένεια».
Τα σχέδια για αυτόνομη σειρά κόμικ δεν προχώρησαν, αλλά ιστορίες του Ντάρκγουινγκ Ντακ συνέχισαν να δημοσιεύονται μέχρι και τον Ιανουάριο του ’96 μέσα από τις σελίδες του «Disney Adventures». Στην Ελλάδα μονάχα άλλη μία ιστορία είδαμε δημοσιευμένη. Πρόκειται για την ιστορία «Just Us Justice Ducks», που δημοσιεύτηκε μέσα από τις σελίδες του «Αλμανάκο», στα τεύχη #36-37 (Φεβρουάριος-Μάρτιος ’94), με τον ελληνικό τίτλο: «Εμείς, οι Έννομες Πάπιες».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Τον Μάρτιο του ’10 οι εκδόσεις «BOOM! Studios» ανακοίνωσαν την κυκλοφορία μιας νέας μίνι-σειράς τεσσάρων τευχών με τίτλο: «The Duck Knight Returns», σε κείμενα των Άαρον Σπάροου και Ίαν Μπριλλ, και σχέδια του Τζέημς Σιλβάνι. Η επιτυχία που είχε και η θετική ανταπόκριση των φανς οδήγησε στην επέκταση του τίτλου από τέσσερα τεύχη σε δεκαοχτώ. Ο τίτλος ακυρώθηκε οριστικά τον Οκτώβριο του ’11 όταν η «BOOM! Studios» έχασε την άδεια για έκδοση ιστοριών Disney. Ίσως η καλύτερη σειρά κόμικ με τον Ντάρκγουινγκ Ντακ, που δυστυχώς στην Ελλάδα παραμένει μέχρι σήμερα αδημοσίευτη.
Τον Ιανουάριο του ’16 οι εκδόσεις «Joe Books» ανακοίνωσαν την επανέκδοση του τίτλου με νέες ιστορίες. Δυστυχώς, όμως, οι χαμηλές πωλήσεις οδήγησαν στην ακύρωσή του μετά από μόλις οκτώ τεύχη. Στην Ελλάδα παραμένει επίσης αδημοσίευτη.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ
Τον Αύγουστο του ’17 οι «Παπιοπεριπέτειες» επέστρεψαν στη μικρή οθόνη και μαζί τους ο Ντάρκγουινγκ Ντακ σε μια σύντομη εμφάνιση στο επεισόδιο με τίτλο «Beware the B.U.D.D.Y. System!». Αυτή τη φορά ο Ντάρκγουινγκ Ντακ υποτίθεται ήταν ο κεντρικός χαρακτήρας μιας παλιάς σειράς κινουμένων σχεδίων, της οποίας μεγάλος φαν είναι ο Λάντσπαντ. Τη σειρά γνωρίσαμε και στην Ελλάδα μέσα από τη συχνότητα του συνδρομητικού καναλιού «Disney XD» με τη φωνή του Γιώργου Σκουφή στο ρόλο του Ντάρκγουινγκ Ντακ.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ
Όπως λέχθηκε στην αρχή του αφιερώματος, στην Ελλάδα η σειρά «Darkwing Duck» πρωτοπροβλήθηκε στα πλαίσια της εκπομπής «Disney Club». Η μεταγλώττιση είχε γίνει στα στούντιο της Οικογένειας Σοφιανού (Studio Mabrida), σε σκηνοθεσία του Τάσου Μασμανίδη. Αξίζει να γίνει μια αναφορά στους ηθοποιούς που είχαν δανείσει τις φωνές τους:
Γιάννης Καλατζόπουλος (Darkwing Duck), Νίκος Παπαδόπουλος (Launchpad), Χρύσα Σαμαρά (Gosalyn), Ελένη Δακορώνια (Honker/Stegmutt), Τάσος Κωστής (Herb), Βίνα Παπαδοπούλου (Tank), Κώστας Δαρλάσης (Gizmoduck), Μάνος Βενιέρης (Negaduck), Αργύρης Παυλίδης (Quackerjack), Λουκάς Φραγκούλης (Megavolt), Χάρης Γρηγορόπουλος (Liquidator), Ακίνδυνος Γκίκας (J. Gander Hooter/Διάφοροι), Γιάννης Παπαϊωάννου (Bushroot), ενώ συμμετείχαν ακόμα οι Σταύρος Μαυρίδης, Μανώλης Γιούργος, Γιώργος Μάζης και Ράνια Ιωαννίδου.
Τα εύσημα για την εύρεση των μεταγλωττιστών πάνε στον [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.].
ΠΗΓΕΣ
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
• B A T N I C K •
- GEOHEROΣυντονιστής
- Αριθμός μηνυμάτων : 2712
Ημερομηνία εγγραφής : 15/07/2012
Ηλικία : 30
Απ: [Αφιέρωμα] Darkwing Duck
Πεμ Φεβ 21, 2019 8:11 pm
καλη δουλεια
- SardanabalosPower Ranger
- Αριθμός μηνυμάτων : 201
Ημερομηνία εγγραφής : 15/07/2019
Ηλικία : 39
Απ: [Αφιέρωμα] Darkwing Duck
Τρι Οκτ 29, 2024 9:31 am
Πολυ ωραιο!
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης